Založ si blog

10 závažných otázok pre Eduarda Heger


Slovenskí novinári majú zlatú vlastnosť nepýtať sa svojich obľúbencov na nepríjemné otázky – tie majú vyhradené pre tých, ktorých z osobných či politických dôvodov radi nemajú. Trochu im preto zafušujem do remesla a dovolím si za nich položiť desať otázok Eduardovi Hegerovi, ktoré mi napadli počas jeho oslavného a psychicky mierne vyšinutého oznámenia o založení vlastnej politickej strany. 

1 . Koho dnes reprezentuje Eduard Heger a akú váhu má jeho sľub na domácej či medzinárodnej scéne?
Lebo Heger je povereným premiérom odvolanej vlády a zároveň „predsedom“ novej politickej strany, ktorá nieže neprešla voľbami, ale ešte nie je ani zapísaná v registri politických strán. Komu sa teda za výkon svojej funkcie zodpovedá, a aký má mandát na akékoľvek svoje vážne rozhodnutia, napríklad na poslanie Migov na Ukrajinu?
2. Oznámil Heger odchod z OĽaNO desať minút pred polnocou 6. marca len preto, lebo pondelok bol posledným dňom na vyvolanie predčasných volieb už v júni?
Lebo ak má byť jediným dôvodom septembrových volieb čakanie na tento Matovičov „demokratický“ výsadok, ktorý by júnový termín nijako nestihol, tak je to ale že sakra vysoká cena, ktorú predlžovaním svojho utrpenia zaplatia všetci ľudia na Slovensku.
3. Prečo Heger a štyria ďalší ministri – Naď, Káčer, Hirman a Budaj – neodstúpia zo svojich funkcií?
Lebo typickým prejavom demokracie – tej skutočnej, nie matovičovsko-hegerovskej – je odchod z verejnej funkcie, do ktorej sa dostali ako nominanti iného subjektu, v tomto prípade OĽaNO. Presne tak, ako Peter Pellegrini z vlastnej iniciatívy odišiel z funkcie podpredsedu parlamentu, keď založil Hlas.
4. Prečo Heger neodpovedá na otázky o budúcej spolupráci s OĽaNO a Matovicom?
Lebo Matovič opakuje, že Hegerov odchod vymyslel práve on, aby „neprepadli hlasy demokratických voličov“. Je teda celý projekt „Demokrati“ podlou hrou Igora Matoviča, aby sa udržal pri moci aj po voľbách?
5. Ako bude Heger zvládať funkcie povereného premiéra, povereného ministra financií a povereného ministra zdravotníctva spolu s úlohu volebného lídra a predsedu strany?
Lebo napriek svojmu nadšenému kresťanskému pozadiu nie je Heger „trojjediný“. Riadiť vládu v najťažšej kríze od vzniku Slovenska, riadiť rezort financií počas extrémneho zdražovania a zadlžovania krajiny a riadiť rezort zdravotníctva pri nedostatku liekov a čochvíľa spoplatneným ambulanciám je úloha pre troch SCHOPNÝCH ľudí – nie pre jedného Hegera. Povinnosti volebného lídra ani nespomínam.
6. Ako chce vyviesť Slovensko z dnešného marazmu človek, ktorý ho doňho aktívne doviedol?
Lebo dva roky bol Heger len handrou v rukách Matoviča, nepovedal pol slova voči jeho šialeným nápadom a totálnemu rozvratu štátu. On si naozaj myslí, že spadol z Mesiaca a za nič nezodpovedá?
7. Ako sa môže volať Hegerova strana Demokrati, keď práve  Heger sa aktívne podieľal na úplnej deštrukcii a demontáži demokracie na Slovensku?
Lebo skutočný demokrat sa nebojí ani volieb, ani referenda. Naopak, je to preňho sviatok demokracie. Skutočný demokrat nesiaha v mene pandémie na základné ľudské a občianske práva len preto, aby jeho ministri alebo on sám mohli veselo kradnúť mimo režimu verejného obstarávania. Heger toto všetko tri roky aktívne robil a dnes pojem „demokrat“ zhanobil ako nikto v slovenskej histórii.
8. Ktorí voliči sú „demokratickí“ a ktorí „nedemokratickí“? To naozaj „demokratický“ volič je len ten, ktorý volí jeho?
Lebo ústredným motívom celého hegerovsko-matovičovského projektu na ďalšie oklamanie ľudí na Slovensku je, aby „neprepadol žiaden hlas demokratického voliča“. Nebojte sa, neprepadne, ľudia na Slovensku dobre vidia, kto skutočne pracuje pre nich a kto ich klame ráno, na obed aj večer.
9. Čo hovorí na svojich nových kumpánov Naďa a Káčera, ktorí v dojemnej zhode nazývaju ľudí s iným názorom „opicami“ a „paviánmi“?
Lebo celá úvodná tlačovka Hegera a spol bola plná drístov a fráz o hodnotách, slušnosti a demokracii. Toto má byť slušné a demokratické, nazývať názorových oponentov zvieratami? To sú hodnoty krmičov v zoologickej záhrade, nie hodnoty vrcholových reprezentantov Slovenskej republiky.
10. Z čoho bude financovaná Hegerova strana?
Lebo HLAS každý jeden týždeň dostáva otázky aj na tie najmenšie položky vo svojom financovaní, hoci ho zverejňuje nad rámec zákona. Budú sa aj teraz novinári každý deň pýtať Hegera a spol, z čoho si zaplatili tlačovku alebo rozdávané pivo a klobásy? Či sa počíta s dovŕšením tejto frašky demokracie, že odvolaný premiér v novej strane si bude svoju kampaň robiť z vládnej opancierovanej limuzíny a za štátne peniaze? Rovnako ako jeho štyria ďalší kolegovia – ministri?

Mohol by som sa pýtať ešte veľa a dlho, vrátane rôznych detailov. Napríklad – kedyže sa uskutočnil snem strany Modrá koalícia, ktorá sa na ňom premenovala na Demokratov a zvolila Hegera za svojho predsedu? Lebo v registri politických strán figuruje len strana Demokrati Slovenska, ktorej splnomocnencom prípravného výboru je Alexander František Zvrškovec, a potom Modrá koalícia, pôvodne strana Spolu, ktorej splnomocnencom prípravného výboru je Miroslav Beblavý. Či už nemusíme v tejto džamahíriji dodržiavať vôbec žiadne právne náležitosti? Pýtam sa len ako právnik, pre kamaráta právnika.

Založenie novej strany odvolaným premiérom a dvojnásobným ministrom je taká neuveriteľná absurdita a drzosť, že by sa za ňu hanbili ešte aj banánové africké režimy. Slovensko je členom EÚ, OECD, tvári sa ako parlamentná demokracia – a tu sa všetci ideme tváriť, že toto je v poriadku?
Najhoršie na tom je, že na toto všetko sa pozerajú ľudia, ktorí každým dňom viac chudobnejú a márne čakajú, kedy budú „demokratom“ natoľko dôležití, aby sa aspoň chvíľu venovali ich skutočným problémom.
Ľudia dnes potrebujú nádej na lepšiu budúcnosť. Musia veriť, že ich niekto dôveryhodný a kompetentný vyvedie z tohto marazmu. A to určite nebude človek, ktorý ich do týchto splaškov ponoril až po krk.

Matovič zostal nahý, už len s bobkovým listom. Čo sa našlo v Matovičom trezore?

02.02.2024

Keby sme bývalého vyšetrovateľa NAKA a exfunkcionára Úradu inšpekčnej služby, Pavla Ďurku, nepostavili mimo služby, nikdy by sme sa nedozvedeli, že v trezore skrýval živý spis o odpočúvaní opozície na poľovníckej chate. Viac informácii o závažnej kauze nájdete vo videu:

Pohoršený pán Šimečka, kde ste boli doteraz?

08.11.2023

Pán Šimečka, v minulosti ste sa mlčky prizerali rôznym kontroverzným zásahom polície. Tak sa Vás pýtam, kde ste boli doteraz? Ak Vás zaujímajú aj ďalšie otázky pre pre pána Šimečku, nájdete ich vo videu:

Ľudia sa musia cítiť bezpečne a zákon bude platiť pre každého

27.10.2023

Najväčšou prioritou je zabezpečiť bezpečnosť občanov. Zároveň musí v polícii skončiť chaos, nekompetentnosť a aj jej zneužívanie. Jediným kritériom, ktorým sa bude musieť riadiť každý policajt bude dodržiavanie zákona. Viac informácií o prvých prioritách Ministerstva vnútra nájdete vo videu:

Systém Patriot, PVO

Le Monde: Mnohé krajiny EÚ sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu

23.04.2024 21:45

Šéfovia vlád jednotlivých krajín si dávali dobrý pozor, aby neurobili žiadny konkrétny sľub.

Izrael Palestína Gaza Hamas Rukojemníci Prepustenie

Vojna v Gaze trvá 200 dní. Izrael zosilnil údery, nariadil nové evakuácie na severe

23.04.2024 20:55

Ostreľovanie severu palestínskeho územia bolo za posledný deň jedno z najintenzívnejších od začiatku vojny.

USA Izrael Gaza univerzity protesty

Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku

23.04.2024 19:49

Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Thunbergová

Švédska prokuratúra obvinila Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti

23.04.2024 19:35

Súdy v minulosti už dvakrát uložili celosvetovo známej aktivistke pokutu za občiansku neposlušnosť na klimatických protestoch.

Matúš Šutaj Eštok

Štatistiky blogu

Počet článkov: 69
Celková čítanosť: 692357x
Priemerná čítanosť článkov: 10034x

Autor blogu

Kategórie