Založ si blog

Vláda bažiaca po krvi

Vláda bažiaca po krvi

Médiami zaznela šokujúca informácia o samovražde generála Lučanského a oznámenie kritického stavu, v ktorom sa nachádzal, následne prišla šokujúca správa o jeho úmrtí. Je to nielen obrovská ľudská tragédia, ale aj absolútne zlyhanie štátu a justičného aparátu. To, že sa naozaj jedná o vážny problém, jasne potvrdzuje demisia, ktorú podal generálny riaditeľ Zboru väzenskej a justičnej stráže Milan Ivan.

Milan Lučanský bol tvrdý chlap, ktorý sa nebál v divokých 90 tych rokoch bojovať proti mafii. Bol jeden z tých, čo sa v deväťdesiatych rokoch nebáli bojovať proti Černákovi, ktorý  mal v tom čase na Slovensku takmer neobmedzenú moc.

Aby bolo jasné, ja neviem, čo generál Lučanský spravil alebo nespravil. Ale za každú cenu budem vždy bojovať za právo na spravodlivú obhajobu, ako nespochybniteľný základ právneho štátu. A toto právo bolo generálovi Lučanskému odopreté. Bolo mu odopreté práve touto vládou a jej lačným volaním po krvi. Bol účelovo a nezmyselne presunutý do väznice v Prešove, čo mu jednoznačne sťažilo prístup k obhajobe, potvrdila to aj advokátka p. Mišíková, keď sa verejne vyjadrila, že práve kvôli veľkej vzdialenosti ho obhajovať nemôže. Bola naňho uvalená kolúzna väzba (v tej môžete stráviť aj roky, v susednom Česku maximálne tri mesiace) s jediným cieľom, zlomiť ho za každú cenu.

Tragédia ako dôsledok súčasnej atmosféry na Slovensku 

Táto tragédia je jasným dôsledkom súčasnej atmosféry na Slovensku, kde zatýkanie stalo predmetom politického boja, prezumpcia neviny sa úplne stratila a na verejnosť sú prakticky denno denne vynášané utajené informácie zo spisov. Na obvinené osoby sa bez odsúdenia automaticky ukazuje ako na zločincov a väzba sa namiesto preventívneho prvku stala trestným opatrením. V takejto atmosfére nerešpektovania právneho štátu oveľa ťažšie nesú svoj údel aj obvinení, ktorí sú presvedčení o svojej nevine. Aj prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová uviedla, že „žiadny politik neurčuje vinu a nevinu obvinených a nie je ani tým, ktorý by mal hodnotiť dôkaznú situáciu a vyvolávať vášne“. 

Fatálne zlyhanie si vyžaduje jasnú politickú zodpovednosť

Fatálne zlyhanie je to aj z dôvodu, že prakticky od začiatku sú v celom prípadne generála Lučanského vážne pochybnosti a nejasnosti. Pred dvomi týždňami sa v médiách objavili správy o možnej bitke, po ktorej bol generál Lučanský hospitalizovaný, neskôr sa hovorilo o prasknutej cievke v oku, ktorú mala vzniknúť pri cvičení, iné zdroje uvádzali vylúpnuté oko a potrebu operácie nadočnicového oblúka a možné krvácane do mozgu. Objavili sa dokonca informácie o nutnosti vykonania viacnásobnej resuscitácie a 12 hodinovej, komplikovanej operácii. 

Táto vláda sa rada oháňa slušnosťou a demokraciou a potrebe vyvodzovania politickej zodpovednosti, prosím, teraz majú jasnú šancu ukázať, že to myslia vážne. Nenávratné škody a dôvera v právny štát už boli napáchané,  demisia, ktorú podal generálny riaditeľ Zboru väzenskej a justičnej stráže Milan Ivan nestačí. Ministerka spravodlivosti pani Kolíková by okamžite mala vyvodiť politickú zodpovednosť a odstúpiť zo svojej funkcie. 

Matovič zostal nahý, už len s bobkovým listom. Čo sa našlo v Matovičom trezore?

02.02.2024

Keby sme bývalého vyšetrovateľa NAKA a exfunkcionára Úradu inšpekčnej služby, Pavla Ďurku, nepostavili mimo služby, nikdy by sme sa nedozvedeli, že v trezore skrýval živý spis o odpočúvaní opozície na poľovníckej chate. Viac informácii o závažnej kauze nájdete vo videu:

Pohoršený pán Šimečka, kde ste boli doteraz?

08.11.2023

Pán Šimečka, v minulosti ste sa mlčky prizerali rôznym kontroverzným zásahom polície. Tak sa Vás pýtam, kde ste boli doteraz? Ak Vás zaujímajú aj ďalšie otázky pre pre pána Šimečku, nájdete ich vo videu:

Ľudia sa musia cítiť bezpečne a zákon bude platiť pre každého

27.10.2023

Najväčšou prioritou je zabezpečiť bezpečnosť občanov. Zároveň musí v polícii skončiť chaos, nekompetentnosť a aj jej zneužívanie. Jediným kritériom, ktorým sa bude musieť riadiť každý policajt bude dodržiavanie zákona. Viac informácií o prvých prioritách Ministerstva vnútra nájdete vo videu:

vojna na Ukrajine, Volodymyr Zelenskyj

Ukrajina do vojny posiela väzňov. Po vzore Ruska však nejde

08.05.2024 15:14

Norma by mala pomôcť doplniť ukrajinské jednotky a striedať vojakov vyčerpaných po dvoch rokoch bojov.

Kybernetické útoky - autá

Bombové hrozby na školách boli pravdepodobne kybernetickým útokom, uviedla polícia

08.05.2024 15:03, aktualizované: 15:20

Po páchateľovi polícia pátra.

Belarus Election

Lukašenko ulovil poľského sudcu. Platil ho ako špióna? Vo Varšave sú v šoku, hovoria o darebákovi a zradcovi

08.05.2024 15:00

Sudca z Varšavy, ktorý utiekol do Minsku, už slúži propagande Lukašenkovho režimu. Zdúchol napriek tomu, že ho sledovala poľská kontrarozviedka?

Bundestag v Berlíne, Spolkový snem

Berlín verzus Bonn. Druhé „hlavné mesto" stojí Nemcov milióny

08.05.2024 14:15

Aj keď sa Nemecko zjednotilo už v októbri 1990, spolková vláda má stále dve pracoviská. V Bonne dodnes sídli šesť zo 14 ministerstiev, druhé sídlo tam má i spolkový kancelár.

Matúš Šutaj Eštok

Štatistiky blogu

Počet článkov: 69
Celková čítanosť: 693711x
Priemerná čítanosť článkov: 10054x

Autor blogu

Kategórie