Založ si blog

Papaláši si vymenili stoličky a ľudia nemajú z čoho žiť

Vláda zdecimovaná hádkami sa na malú chvíľku tvárila, že je všetko v poriadku, aj keď od začiatku bolo jasné, že je to jedna fraška.  Igor Matovič si vymenil miesto s Eduardom Hegerom, vrátil sa dokonca aj Milan Krajniak na post ministra práce a chaos môže pokračovať. Pokoj vydržal na pomery tejto vlády neuveriteľne dlho, až pár dní. Igor Matovič je, ale späť vo forme a už opäť  nadáva oponentom do idiotov cez sociálne siete. Nezabudol ani spôsobom jemu vlastným poukazovať na ohrozenie zdravia občanov Slovenska. Cynické, nemyslíte, od človeka, ktorý ešte donedávna viedol vládu a mal zodpovednosť za chod štátu vo svojich rukách. Výsledok vieme.

Smutné a zúfalé príbehy

Denno denne počúvame smutné a zúfalé príbehy o ľuďoch, živnostníkoch, firmách.  Napríklad matka samoživiteľka, ktorá pracovala v gastre ako časníčka, kde mala nižší príjem a tringelty samozrejme tvorili dôležitú časť príjmu. Poctivo robila, starala sa o svoje tri deti. A dnes? Pomoc od štátu takmer žiadna. Jeden majiteľ menšej kaviarne dostal od minulého marca príspevok vo výške 600 eur, ale na daniach a odvodoch za to isté obdobie musel zaplatiť 6000 eur. Alebo prípady živnostníkov, ktorí nemôžu chodiť za prácou a preto sa nezmestia do tabuliek úradov.  Mnohí podnikatelia sú dnes kvôli chybám a nesprávnemu informovaniu zo strany štátu vyzývaní na vrátenie príspevkov, ktoré dostali zo schémi pomoci. A takýchto smutných príbehov je množstvo. Pre neustále hádky a krízu vo vláde akosi nebol čas na dôležité veci. Nerozumiem tomu, prečo dodnes nebol prijatý, na odporúčanie odborníkov, 300 eurový pandemický príspevok na dieťa? Prečo nie je tzv. kurzarbeit pre živnostníkov? Tí pomoc nepotrebujú?

Nedostatočná a žalostne pomalá pomoc od štátu

Iniciatíva 10 pre gastro upozornila, že eviduje až 16 000 prevádzok, ktoré museli skončiť pre pandémiu a nedostatočné kompenzácie, z toho, až 35 000 zamestnancov stratilo prácu. A za týmto číslo je samozrejme ďalšie množstvo ľudí, rodín, zamestnancov iných firiem, dodávateľov. Jeden „začarovaný“ kruh, ktorý táto vláda dlhodobo ignoruje. Predstavitelia tejto iniciatívy poukázali na to, že počas druhej vlny sú gastro prevádzky zatvorené už takmer 6 mesiacov a to bez kompenzácii sa toto obdobie. Aj keď, vládni politici to radi v médiách prezentujú naopak.

Ozvala sa aj Iniciatíva slovenských maloobchodníkov (iniciatíva, ktorá spája malé a stredné gastro podniky, reštaurácie, puby, bary, kaviarne, vinárov, pestovateľov, pražiarov kávy ako aj iných dodávateľov), ktorej zástupcovia uviedli, že „mnoho podnikateľov zápasí s nedostatočnou štátnou podporou, a ak už na nejakú majú nárok, jej vyplácanie je žalostne pomalé,“, dodali, že „o riešeniach našich problémov počúvame už od prvej vlny, v januári sme absolvovali stretnutie s predstaviteľmi jednotlivých ministerstiev, ktorí prisľúbili nápravu a vypočuli si naše návrhy. Bohužiaľ, zostalo iba pri sľuboch“.

Toto sú slová zástupcov tejto iniciatívy, ktorí poukazujú na nedostatočný a pomalý systém štátnej pomoci, nepreplácanie fixných nákladov, chýbajúce riešenia a jasný plán, na neprijatie odškodňovacieho zákona, o  ktorom sa stále iba diskutuje.

Situácia je z ich pohľadu až taká vážna, že dokonca zvažujú podávanie žalôb, nakoľko sú ohrozené  likvidáciou tisícky malých obchodov a desiatky tisíc ľudí môžu skončiť na úrade práce.  

Smutná realita a vizitka tejto vlády. Je to stále ta istá vláda, ktorá už toľkokrať zlyhala. Akurát si iba papaláši vymenili stoličky.

Matovič zostal nahý, už len s bobkovým listom. Čo sa našlo v Matovičom trezore?

02.02.2024

Keby sme bývalého vyšetrovateľa NAKA a exfunkcionára Úradu inšpekčnej služby, Pavla Ďurku, nepostavili mimo služby, nikdy by sme sa nedozvedeli, že v trezore skrýval živý spis o odpočúvaní opozície na poľovníckej chate. Viac informácii o závažnej kauze nájdete vo videu:

Pohoršený pán Šimečka, kde ste boli doteraz?

08.11.2023

Pán Šimečka, v minulosti ste sa mlčky prizerali rôznym kontroverzným zásahom polície. Tak sa Vás pýtam, kde ste boli doteraz? Ak Vás zaujímajú aj ďalšie otázky pre pre pána Šimečku, nájdete ich vo videu:

Ľudia sa musia cítiť bezpečne a zákon bude platiť pre každého

27.10.2023

Najväčšou prioritou je zabezpečiť bezpečnosť občanov. Zároveň musí v polícii skončiť chaos, nekompetentnosť a aj jej zneužívanie. Jediným kritériom, ktorým sa bude musieť riadiť každý policajt bude dodržiavanie zákona. Viac informácií o prvých prioritách Ministerstva vnútra nájdete vo videu:

Russia Ukraine

Zničme Rusom Krymský most, ozýva sa opäť z Kyjeva. Príde úder naraz zo vzduchu aj z mora?

24.04.2024 10:00

Aké zbrane by Ukrajinci potrebovali, aby udreli na most ponad Kerčský prieliv? Možno nielen rakety, ale aj bezpilotné lietadlá a námorné drony.

znásilnenie. násilie, týraná žena,

Amnesty: Situácia v oblasti ľudských práv na Slovensku sa v roku 2023 nezlepšila

24.04.2024 09:14

Slovensko ani v minulom roku neratifikovalo Istanbulský dohovor.

nevidiaci, Levoča

Nevidiaci v dnešnom svete: ohrozuje nás čoraz viac nástrah a prekážok

24.04.2024 09:00

Zrakovo postihnutí vyzývajú projektantov a investorov verejných projektov, aby sa na svoje diela dívali aj z pohľadu ľudí bez zraku.

veliteľská budova, Banská Bystrica

Pôsobili v nej povstaleckí hrdinovia Golian a Viest. Veliteľskú budovu rezort obrany vynoví za takmer 13 miliónov

24.04.2024 07:00

Je dôležitou súčasťou našej histórie a zaslúži si pozornosť, zhodujú sa Banskobystričania pri pohľade na tamojšiu pamiatku v podobe Veliteľskej budovy.

Matúš Šutaj Eštok

Štatistiky blogu

Počet článkov: 69
Celková čítanosť: 692427x
Priemerná čítanosť článkov: 10035x

Autor blogu

Kategórie